Η ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ Α.Ε είναι μια οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων. Παράγουμε και πουλάμε σε όλη την Ελληνική επικράτεια παραδοσιακό γιαούρτι και άλλα προϊόντα από πρόβειο και αγελαδινό γάλα. Ο βασικός πυρήνας της επιχείρησης μας η παραγωγή γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας για την Ελληνική αγορά, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει εξαγωγές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία.

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Μανδρέκα, το 1954. Από το 1984 την επιχείρηση έχει αναλάβει ο Ευάγγελος Μανδρέκας αφού γύρισε από τις σπουδές του στην Αγγλία (B.Sc, M.Sc. στην Εφαρμοσμένη Μηχανική). Το 1991 αναπτύξαμε μια νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο και σήμερα είμαστε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα απασχολώντας πάνω από 30 άτομα.

Το motto της εταιρείας μας είναι ΓΡHΓΟΡΑ-ΕΥΕΛΙΚΤΑ-ΦΡΕΣΚΑ. Αναπτύσσουμε ΓΡΗΓΟΡΑ οποιαδήποτε ειδική συσκευασία απαιτείται από τον πελάτη και τελικά παράγουμε το επιθυμητό προϊόν. Εφαρμόζουμε ΕΥΕΛΙΚΤΗ τιμολόγηση του προϊόντος για τους πελάτες. Και φυσικά η ΦΡΕΣΚΑΔΑ επιτυγχάνεται με την χρήση πάντα των καλύτερων πρώτων υλών (π.χ γάλα) της περιοχής.

Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε γιαούρτι με 30-40 ημέρες ζωής χωρίς τη βοήθεια συντηρητικώνΠαράγουμε όλους τους τύπους γιαουρτιού, όπως επίσης κάποια προϊόντα γιαούρτης (τζατζίκι) καθώς και επιδόρπια γάλακτος (ρυζόγαλο, κρέμα βανίλια και κρέμα κακάο).

Μπορούμε να παραδώσουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο, είτε από το εργoστάσιο μας στην Ελλάδα, είτε από επιλεγμένα σημεία παραγωγής σε όλο τον κόσμο, όπου το προϊόν παράγεται σύμφωνα με τη συνταγή και την τεχνολογία μας υπό τον πλήρη έλεγχό μας.

Γιατί ελληνικό γιαούρτι;

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα γιαούρτι με βελούδινη υφή και ιδιαίτερα πλούσια και απολαυστική γεύση. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (ανά μερίδα) σε σύγκριση με άλλους τύπους γιαουρτιού και διαθέτει όλα τα γνωστά οφέλη για τη χλωρίδα του εντέρου καθώς περιέχει τους γνωστούς βάκιλους bulgaricus thermophilus και τώρα biffidus. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλήρες γεύμα, είτε για πρωινό είτε για το δείπνο. Είναι καλό και στο μαγείρεμα ή στην ανάμειξη με άλλα συστατικά. Ουσιαστικά έχει γίνει ένα καθημερινό συστατικό χρήσης για κάθε νοικοκυριό ή εστιατόριο.

Το Ελληνικό γιαούρτι στην ιστορία και τα οφέλη του

Το γιαούρτι στην Ευρώπη, εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Φραγκίσκος ο 1ος (1494-1547), έπασχε από σοβαρή διάρροια και οι ντόπιοι γιατροί δεν μπορούσαν να προσφέρουν κάποια περισσότερη βοήθεια και έτσι εκείνος ζήτησε βοήθεια από τον φίλο του Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή (Οθωμανός Σουλτάνος). Μια Αρμένισα γιατρός αμέσως τον έστειλε στο Παρίσι μαζί με ένα μικρό κοπάδι από κατσίκες! Ωστόσο, παρά τη θεραπεία του βασιλιά, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούσαν να μην γνωρίζουν την αξιοθαύμαστη τροφή (γιαούρτι), το οποίο ήταν γνωστό στους ανθρώπους των Βαλκανίων πριν από αιώνες.

Τελικά, το γιαούρτι έγινε διάσημο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από έναν Ρώσο γιατρό, τον Mechnikof, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την εργασία του σχετικά με τα λευκά κύτταρα του αίματος. Ο Mechnikof ήταν πεπεισμένος ότι το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα θα μπορούσε να θεραπευτεί από διάφορες λοιμώξεις και βλαβερά μικρόβια στα έντερα, με βακίλλους που παρουσιάζονται στο γιαούρτι.

Όντας ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, άρχισε να πειραματίζεται με τα ποντίκια και γιαούρτι από τη Βουλγαρία, επειδή εντυπωσιάστηκε από τα υψηλά ποσοστά επιβίωσης ενηλίκων που ζούσαν σε αυτή τη χώρα και οι οποίοι είχαν ως βασικό είδος διατροφής τους το γιαούρτι. Απομόνωσαν λοιπόν έναν μικροοργανισμό που ήταν υπεύθυνος για το σχηματισμό του γιαουρτιού και το όνομά αυτού, δεν είναι άλλο από Bacillus Bulgaricus. Πήραν δύο ομάδες ποντικιών τις οποίες τροφοδοτούσαν με κάποια μικρόβια και τη μια ομάδα από τις δυο την τάιζαν με γιαούρτι. Ο Metchnikof, ήταν φανατικός υποστηρικτής του γιαουρτιού σε ημερήσια κατανάλωση. Κήρυξε τα θαυμαστά οφέλη του γιαουρτιού για την ανθρώπινη υγεία, αν και αρνήθηκε να επωφεληθεί από την θεραπεία που προσέφερε στους ασθενείς του. Ο ίδιος πέθανε το 1916 σε ηλικία 75 ετών.

Περίπου 1985, η θεωρία του αναπτύχθηκε όταν ο USDA πραγματοποίησε πειράματα σε ποντίκια. Δύο ομάδες τράφηκαν με τρόφιμα μολυσμένα με salmonela. Η μία ομάδα τρεφόταν επίσης με γιαούρτι. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας χωρίς γιαούρτι, πέθαναν, ενώ στην άλλη ομάδα επέζησαν από τη μόλυνση. Ένα αντίστοιχο πείραμα από Ρουμάνους γιατρούς κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Στο Σικάγο στο νοσοκομείο «Michael Reese», ξέσπασε επιδημία διάρροιας η οποία θεραπεύτηκε με τη χορήγηση στα τρόφιμα, Lactobacillus Acidophilus, έναν άλλο μικροοργανισμό που εντοπίστηκε στο γιαούρτι.

Το 1963 στο εβραϊκό νοσοκομείο» Memorial Hospital NY 45» παιδιά με βαριά προβλήματα διάρροιας θεραπεύτηκαν με τη χορήγηση γιαουρτιού τρείς φορές την ημέρα, όπου, Lactobacillus Bulgaricus και Streptococcus Thermophilus ήταν παρόντες. Μάλιστα μια ομάδα από τα παιδιά αυτά θεραπεύτηκαν μέσα σε 3 ημέρες, ενώ στην άλλη ομάδα στην οποία χορηγήθηκε αντιβιοτική ουσία, η θεραπεία τους ολοκληρώθηκε σε 5 ημέρες.

Επιστήμονες από άλλες χώρες όπως τη Σερβία, την Πολωνία, την Ιαπωνία, επαλήθευσαν τα σημαντικά οφέλη των βακίλλων του γιαουρτιού. Αυτό ανάγκασε περισσότερα επιστημονικά εργαστήρια να εξετάσουν βαθύτερα το θέμα για να ανακαλύψουν ποιος είναι ο κύριος λόγος της ευεργετικής επίδρασης του γιαουρτιού στον άνθρωπο.Τελικά, γύρω στο 1980, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 7 τουλάχιστον αντιβιοτικές ουσίες, αλλά και ευεργετικούς παράγοντες όπως γαλακτικό οξύ, οξαλικό οξύ και υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση γιαουρτιού ίσως είναι καλύτερη από τη χορήγηση tetramycin, streptomycin και penicylin! Έτσι, αν η θάλασσα ήταν φτιαγμένη από γιαούρτη, μια βουτιά κάθε μέρα θα μπορούσε να μας σώσει από πολλές μολύνσεις!

Ισολογισμοί

31/12/2014: Πατήστε εδώ για να δείτε τον ισολογισμό

31/12/2013: Πατήστε εδώ για να δείτε τον ισολογισμό

31/12/2012: Πατήστε εδώ για να δείτε τον ισολογισμό