Συνταγές για πρωινά, φαγητά, σαλάτες και επιδόρπια με γιαούρτι επιλεγμένες από εμάς

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΡΩΙΝΩΝ

Τραγανά Τυροπιτάκια

Συστατικά:
  • 1 κεσεδάκι (250 γραμμ.) μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κεσεδάκι σπορέλαιο
  • 1 κεσές (200 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • όσο σηκώσει, περίπου 600 γραμμ. αλεύρι μαλακό
  • κ.γλ. αλάτι
Χρόνος Προετοιμασίας:
25 λεπτά

Περιγραφή

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή πιρούνι να λιώσουν τα υλικά. Κοσκινίζουμε το μπέικιν με το αλεύρι και λίγο λίγο τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ζυμώνουμε έως ότου ή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια (όχι πολλή ώρα).
2. Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 20΄ στο ψυγείο να παγώσει. Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 35 ή 40 μπαλάκια.
3. Πιέζουμε ένα ένα κομμάτι ζύμης ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε καλά την ένωση με ένα πιρούνι.
4. Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30΄, μέχρις ότου να ροδίσουν καλά.

Κρέμα γιαουρτιού με φρούτα

Συστατικά:
  • 500 γραμμ. πολτοποιημένη σάρκα πεπονιού
  • 500 γραμμ. γιαούρτι πλήρες
  • 125 γραμμ. μέλι θυμαρίσιο
Χρόνος Προετοιμασίας:
10 λεπτά

Περιγραφή

Σε μπλέντερ βάζουμε το πεπόνι καθαρισμένο, το γιαούρτι και το μέλι. Τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν όλα μαζί, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Παίρνουμε το αργίτικο πεπόνι, το πλένουμε εξωτερικά και το κόβουμε οριζόντια. Αφαιρούμε ίνες και σπόρους και λίγη σάρκα του μέχρι να ζυγίσουμε 500 γραμμ. καθαρή σάρκα., γεμίζουμε τις θήκες πεπονιού και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με φιστίκια Αιγίνης.

Φρουτοσαλάτα με σιρόπι κανέλας

Συστατικά:
  • 250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 250 γραμμ. μπισκότα ολ. άλεσης
  • διάφορα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.ά.) μουσκεμένα σε κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένα φιστίκια Αιγίνης
Χρόνος Προετοιμασίας:
10 λεπτά

Περιγραφή

1. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος όπως είναι χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά.
2. Σε ατομικά ποτήρια βάζουμε τα μπισκότα σπασμένα κι από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γιαουρτιού. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για δύο ώρες, να παγώσουν.
3. Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα βάζουμε να μαλακώσουν σε κονιάκ ή άλλο λικέρ. Σερβίρουμε την κρέμα γιαουρτιού με τα μεθυσμένα φρούτα και τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ

Μαστιχωτή τυρόπιτα

Συστατικά:
  • 1 πακέτο (450 γραμμ.) φύλλο κρούστας
  • 800 γραμμ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά (κασέρι, γκούντα, έμενταλ, γραβιέρα κ.ά.)
  • 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμμ.) γιαούρτι
  • 1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
Χρόνος Προετοιμασίας:
15 λεπτά

Περιγραφή

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Απλώνουμε 3 φύλλα ώστε να καλυφθεί η βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Κομματιάζουμε με τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα σε μικρά κομμάτια, κρατώντας 2 για το κλείσιμο της τυρόπιτας. Ενώνουμε σε ένα μπολ τα σπασμένα φύλλα με τριμμένα τυριά και τα ανακατεύουμε. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Τα αδειάζουμε στα στρωμένα φύλλα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά τους. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα 2 φύλλα και γυρίζουμε προς τα μέσα τις ενώσεις τους. Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι. Περιχύνουμε τις χαρακιές με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και τη σόδα, περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να ρουφήξει για 15΄. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220οC, στον αέρα, και μόλις βάλουμε τη μαστιχωτή τυρόπιτα στη μεσαία σχάρα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC και ψήνουμε για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει και να φουσκώσει.

Γιουβέτσι ογκραντέν με κιμά

Συστατικά:
  • 500 γραμμ. κριθαράκι χοντρό, βρασμένο και στραγγισμένο
  • 1 δόση σάλτσα κιμά (βλ. συνταγή παστίτσιο)
  • 2 φλ. τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • 5 αυγά
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 250 γραμμ. ανθότυρο σε τρίμματα
  • 250 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χρόνος Προετοιμασίας:
10 λεπτά

Περιγραφή

Σε λαδωμένο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε το βρασμένο και στραγγισμένο κριθαράκι. Στη συνέχεια το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε. Από πάνω στρώνουμε τη σάλτσα κιμά. Περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες. Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα. Τα ανακατεύουμε, να ενωθούν. Τέλος προσθέτουμε στο μείγμα τα τυριά, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι. Περιχύνουμε το ογκρατέν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ΟC για 25΄. Πρόταση: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά με κρέας

Τορτελίνια με κρέας και γιαούρτι

Συστατικά:
  • 1 πακέτο (ή 300 γρ.) τορτελίνια με κρέας
  • 3 κ.τ.σ. μαργαρίνη
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • πάπρικα
  • 4 φέτες γαλοπούλα του τοστ ψιλοκομμένη
Χρόνος Προετοιμασίας:
15 λεπτά

Περιγραφή

Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος, την πάπρικα και τη γαλοπούλα. Ανακατεύουμε το μείγμα με τα τορτελίνια και σερβίρουμε.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΩΝ

Φρουτοσαλάτα με σιρόπι κανέλας

Συστατικά:
  • 1 κιλό φρούτα εποχής πλυμμένα
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2/3 του φλιτζανιού νερό
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • φλούδα 1 λεμονιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Χρόνος Προετοιμασίας:
4 Ώρες

Περιγραφή

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ. Ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ σιρόπι σ’ ένα κατσαρολάκι ζάχαρη, νερό, τα ξυλάκια της κανέλας και τη φλούδα του λεμονιού βράζοντας τα για 6 - 7 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και περιχύνουμε τα φρούτα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ανακατεύοντας μια – δυο φορές τα φρούτα.

Λουκουμάδες με γιαούρτι

Συστατικά:
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1/4 φλιτζανιού(το ίδιο φλυτζάνι που μετράμε αλεύρι και γιαούρτι)κονιάκ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ελάχιστο αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Περιγραφή

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με τον αβγοδάρτη τα χτυπάμε να ενωθούν.Το μείγμα είναι αρκετά πηχτό, δεν είναι σαν τους λουκουμάδες με μαγιά που ξέρουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 2 ώρες να ξεκουραστεί. Δεν φουσκώνει. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε κατσαρόλα και μόλις κάψει “κόβουμε” κουταλιές με ένα κουτάλι που βουτάμε πρώτα σε κρύο νερό και τις ρίχνουμε στο λάδι. Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με κανελίτσα και μπόλικο μέλι!

Μους με γιαούρτι και μέλι

Συστατικά:
  • ½ κ. γιαούρτι
  • 120 ml. γάλα ζαχαρούχο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
  • 1 σφηνάκι λικέρ amareto
  • 3 βανίλιες
  • 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό μέλι
  • φουντούκια καραμελωμένα ή αμύγδαλα για το γαρνίρισμα

Περιγραφή

Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τη ζελατίνη μέσα σε 2 κουταλιές νερό. Ρίχνετε στο μπλέντερ το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα, τις βανίλιες και το λικέρ. Προσθέτετε τη ζελατίνη και το μέλι και συνεχίζετε το χτύπημα. Αδειάζετε την κρέμα σε 6 μπολάκια ή ποτήρια του ουίσκι και τα αφήνετε στο ψυγείο για 5 ώρες να παγώσουν. Γαρνίρετε με τα καραμελωμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΑΤΩΝ

Πατζαροσαλάτα με γιαούρτι

Συστατικά:
  • 1 κιλό παντζάρια βρασμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ 3ύδι
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
Χρόνος Προετοιμασίας:
4 Ώρες

Περιγραφή

Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια αφού τα έχουμε βράσει για να μην χάσουν το χρώμα τους και τα κόβουμε σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά και στη συνέχεια περιχύνουμε τις ροδέλες με τη σος γιαουρτιού. Αφήνουμε την πατζαροσαλάτα στο ψυγείο να παγώσει για μία ώρα.

Ρυζοσαλάτα με κοτόπουλο

Συστατικά:
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι (για πιλάφι) βρασμένο
  • 2 αγγουράκια με τη φλούδα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 φλ. τσαγιού αρακάς βρασμένος
  • 1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Περιγραφή

Κόβουμε τα αγγουράκια σε καρέ. Χοντροτρίβουμε τα καρότα (ή τα ψιλοκόβουμε). Καθαρίζουμε το σέλερι από τις ίνες και το ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε όλα μαζί σε βαθιά σαλατιέρα. Προσθέτουμε το ρύζι, τον αρακά και το καλαμπόκι. Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη σος σε μπολ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Πράσινη σαλάτα με σος γιαουρτιού και Δυόσμου

Συστατικά:
  • 1 μαρούλι
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 μεγάλο αγγούρι

Περιγραφή

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε. Τα χοντροκόβουμε σε σαλατιέρα. Κόβουμε το αγγούρι σε φέτες και το προσθέτουμε. Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το δυόσμο και αλατίζουμε. Χτυπάμε τα υλικά με πιρούνι να αναμειχθούν καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα την τελευταία, στιγμή. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.